dimarts, de setembre 11, 2007

Llibres: "Nació.cat"


En un 11 de setembre envoltat del desconcert i el desànim del catalanisme, val la pena abocar-se a la lectura del Nació.cat. La història de la consecució del domini .cat és un èxit que entusiasma perquè es mou en la direcció del futur i arriba en època de sequera nacional. Un èxit que dóna pistes i marca el camí a seguir en futures ofensives de país.

Més enllà de la narració viva d'en Saül Gordillo i el pròleg brillant d'en Ramon Tremosa, el decàleg final d'en Vicent Partal hauria de ser a la pàgina d'inici de tot internauta català. A continuació, en transcric una versió reduïda que espero que no evitarà que compreu i llegiu el llibre.


DECÀLEG
DEU COSES QUE LA INTERNET .CAT HA FET, FA O HAURIA DE FER

1) EXISTIR
Internet ha estat un gran èxit pel català, però podria no haver-ho estat. (...) Traduït: que ens cal i ens caldrà sempre al tossuderia (literal) de centenars de petites (i ja no petites) iniciatives per a seguir essent.

2) COL·LABORAR I COMPETIR ALHORA. CONNECTAR-SE
Trobar la forma de col.laborar i eixamplar l'espai .cat afavoreix tothom, siga gran o petit.

3) ARRELAR-SE
No ets res si no tens els peus a terra. (...) La força de la Internet catalana venia de cada mòdem i ara ve de cada ethernet.

4) NO MIRAR AL COSTAT
Si intentem perseguir la cultura espanyola o francesa només farem el ridícul. Hem trobat un camí nostre, diferent, i despertem admiració precisament per haver estat capaços de fer-ho.

5) INNOVAR .CAT
El barri català d'Internet s'ha apuntat històricament a qualsevol novetat que apareixia (...) Si a més poguérem investigar i crear projectes pioners al món millor encara.

6) CRÉIXER I INTERNACIONALITZAR-SE
La internet catalana s'ha de fer gran, més gran. (...) ens calen més iniciatives catalanes en anglès, projectes internacionalitzats, iniciatives multilingües.

7) DE SALSES A GUARDAMAR, FRAGA, MAÓ, I?
El català amb internet no només és la llengua de tots els Països Catalans, també és una llengua global parlada als cinc continents. I té la voluntat d'esdevenir global, heus ací la diferència.

8) CLARIFICAR
Saber qui som, on som, quants som i de quina manera som més val que ho fem amb dades indiscutibles.

9) ENS CAL MÉS ESTRUCTURA
Hem fet moltes coses, moltes, amb la Internet més cara d'Europa i una de les menys potents. (...) però ajudaria molt que les estructures foren més potents i accessibles (...).

10) GUANYAR
No ho hem fet encara (...) , però (...). És perquè volem guanyar que anem guanyant.

PREGUNTA EXTRA
Segur que estic parlant d'Internet?
.
.


2 comentaris:

Anònim ha dit...

http://www.laplaza.info/blogs/jcatalan/2007/09/13/imaz-mas-y-la-zozobra-nacionalista.html

Marc Arza ha dit...

An�nim,

Gr�cies per considerar-nos dignes de la teva propaganda espanyolista.

La propera vegada, podries camuflar-la dins algun comentari? Fa de m�s bon respondre!

Gr�cies,
Marc