dimarts, de gener 19, 2010

Articles al Magazine (Mileuristes & empresaris africans)


Les darreres setmanes el Magazine de La Vanguardia ha publicat un parell de cartes que hi vaig enviar. Les transcric a continuació:

- Mileuristes i creació de valor (Carta de la setmana, diumenge 18/I)

El reportatge sobre els canvis de la passada dècada publicat al darrer Magazine de l'any citava els mileuristes com a llicenciats low cost. Amb un nom o altre resulta innegable que milions de joves són víctimes d'un sistema econòmic centrat en activitats de baix valor afegit i incapaç d'aprofitar les seves qualitats. La nostra economia ha crescut alimentant-se de mà d'obra barata, sense primar el coneixement i amb una gran precarietat laboral, és cert. Però una generació que disfruta del millor nivell educatiu de la història no hauria de quedar-se creuada de braços esperant les oportunitats, hauria de generar-les. La clau es troba en la creació de valor i els mileuristes haurien de contribuir-hi amb idees i projectes que ajudin a trencar el sostre de vidre que amenaça el seu futur. El sistema no hi ajuda però com l'article citava amb valentia es troba a faltar entre molt mileuristes l'esforç per a obrir-se camí que tantes generacions van fer abans que ells. La responsabilitat principal de la sortida del mileurisme és dels propis mileuristes. Al cap i a la fi, a base de creativitat i hores, moltes empreses low cost són extraordinàriament rendibles.

- Apadrinar un emprenedor africà (Publicat, diumenge 27/XII)

Els nous empresaris africans que el Magazine retratava fa poc són la gran oportunitat per al continent negre. Empreses africanes que comencen a recollir èxits amb bons projectes i grans dosis de passió. Aprofitant tot el potencial d'aquests països oblidats per a generar riquesa i portar esperança i progrés als seus ciutadans. Mentre tot evoluciona i l'Àfrica canvia, tot sovint sembla que des d'Europa continuem tenint una idea del desenvolupament més pròxima a les guardioles del Dòmund que a les aules de l'IESE. La tan repetida frase que anima a ensenyar a pescar enlloc de regalar peixos mai no havia tingut tant de sentit. Són aquestes noves empreses africanes, grans i petites, les que millor poden garantir una bona pesca d'ara endavant. Potser des dels països rics hauríem de buscar noves formes de contribuir en sintonia amb aquests canvis. Apadrinar un emprenedor africà podria ser un bon camí.
*

4 comentaris:

Anònim ha dit...

En català no has de dir empreses "rentables" quan són "rendibles". Una cosa rentable, és que és pot rentar. Rendible, és allò que genera rèdit.

Marc Arza ha dit...

Anònim,

Gràcies per la correcció.

Marc

Marc Herrando ha dit...

Hola Marc,
Vaig llegir l’article dels Mileuristes al Magazine i al veure que l’havies escrit tu et volia felicitar en el bloc però se’m va passar. Ara que veig que en parles, aprofito per felicitar-te per l’article dels Mileuristes. Estic totalment d’acord que a la generació Mileurista li falten ganes per arriscar però ni el govern, ni la societat i ni els seus propis pares els incentiven. Crec que haurem d’esperar unes quantes generacions més per tenir el mateix esperit emprenedor que ara tenen als Estats Units.
Marc Herrando

Marc Arza ha dit...

Marc,

Moltes gràcies. De debò!

Marc