dilluns, d’octubre 02, 2006

Teixit productiu i caixes d’estalvi


Entre les principals debilitats de la nostra economia hi ha la falta de grans empreses, fins i tot en aquells sectors centrals en que el nombre de pimes catalanes és enorme. Els motius rere aquest dèficit son molt variats però alguns autors han citat com a causa destacada la falta de suport econòmic i financer de l’estat que molt sovint es dona de forma indirecta en altres economies.

Acceptant de forma resignada que l’estat espanyol no té la promoció del nostre teixit econòmic entre les seves prioritats, una Generalitat mancada de recursos i forçada a controlar el propi dèficit no pot fer de contrapès a aquesta mancança. El sistema financer català compta però una particularitat que podria permetre accedir als recursos necessaris per a l’expansió i renovació dels sectors clau i de futur, el pes de les caixes d’estalvi i en particular de La Caixa com a institucions semi-privades amb objectius no estrictament centrats en el pur benefici.

Respectant la independència de criteri de les caixes, el cert és que una major participació en el procés de modernització econòmica i l’atenció prioritària a determinats sectors de l’economia catalana podrien marcar una important diferència per al futur econòmic del país, del que en última instància depèn el futur de les pròpies caixes.

2 comentaris:

Dessmond ha dit...

Estic bastant d'acord amb el que exposes.
Ara, l'equilibri que proposes és sumament difícil: respectar la independència de criteri de les caixes, però voler influir per a que s'impliquin en determinats sectors econòmics és una virgueria.

Cal ser políticament molt íntegre per un treball com aquest.

Anònim ha dit...

"La Caixa" institució amb objectiu no estrictament centrat en el pur benefici????? Gas Natural, Port Aventura, etc. quin benefici social aporten? La publicitat a les samarretes de la selecció espanyola? La nòmina de la Infanta com a presidenta de la Fundació?

No fotem!!! Vés si ara els amos de mig Principat i part de l'estranger seran les Germanetes dels pobres.