divendres, d’abril 20, 2007

El dia abans


...algú hauria d’anar pensant com ens ho fem
quan hi hagi deu Irans trucant alhora a la porta
del club nuclear.


Fa més de cinquanta anys que s’utilitza la tecnologia nuclear per a produir energia. En fa més de seixanta que en coneixem els usos militars. Tenint en compte els avenços científics i tecnològics de l’últim mig segle i la fluïdesa amb que circula la informació per tot el planeta, és viable aturar a mitjà termini l’extensió de l’ús pacífic i militar d’aquesta tecnologia?

Si bé no està clar que Coreà del Nord tingui la capacitat real d’aconseguir la Bomba i l’Iran és encara en vies d’arribar-hi, la Xina i el Pakistan són exemples de països amb recursos escassos que l’han aconseguit. És viable aturar a mitjà termini l’extensió de l’ús pacífic i militar d’aquesta tecnologia?

No s’hi val a fer equivalències morals que no se sustenten. Anglaterra o els Estats Units són societats obertes amb un sistema polític democràtic ple de balanços i equilibris de poder. No és el mateix una democràcia com la Francesa en poder de la Bomba que un règim obscurantista com l’Iranià. Ara bé, és viable aturar a mitja termini l’extensió de l’ús pacífic i militar d’aquesta tecnologia?

Si la resposta és no, i em temo que ho és, algú hauria d’anar pensant com ens ho fem quan hi hagi deu Irans trucant alhora a la porta del club nuclear.

4 comentaris:

Odalric ha dit...

Iran, amenaçant com fa l'existència d'Israel, no ha de desenvolupar la tecnologia nuclear.
Si algú no ho fa abans que Israel, Israel ho farà.
I clar, ens farà la feina bruta als bonistes dels europeus i així podrem criticar-ho amb la superioritat moral habitual...

Marc Arza ha dit...

Odalric,

No parlo del cas iranià. Dubto que es pugui desarmar el programa nuclear iranià amb un cop de força, però no ho veuria malament.

El cas és que després de l'Iran hi haurà algun altre país seguint aquest camí, i després un altre i encara algun altre. Com podem pretendre controlar l'extensió d'una tecnologia que passa del mig segle?

Gracies,
Marc

Odalric ha dit...

Fins ara s'ha pogut controlar, doncs molt pocs països hi han accedit.
En el cas de governs anti-democràtics com l'Iran o Corea del Nord, és clar que s'ha de fer una vigilància especial.

Potser és difícil de controlar el desenvolupament de la tecnologia nuclear, però crec que s'ha de fer per evitar haver de fer servir la força com a darrera opció.

Anònim ha dit...

odalric, si Israel te la bomba, i es segur que la te, perque els altres paisos de la zona no la poden tenir. Hi ha alguna rao per a que Israel reafirmi la seva superioritat sobre els seus veins, i que ells no puguin fer res per a evitar-ho? Es una rao d'ordre moral potser? O es un cas mes del Holocaust business?