dimecres, de setembre 24, 2008

Obama'08, participació i victòria


Després dels anys Bush, el pitjor POTUS de la història moderna, el nou President dels Estats Units serà un canvi en positiu, sigui qui sigui. Tot i això, és evident que per als europeus la presidència Obama, poc imperial i oberta al multilateralisme, serà una alenada d'aire fresc. La seva història, el seu color i la seva joventut fan del senador d'Illinois un personatge carismàtic, però més enllà del cansament neocon no hi ha massa arguments de fons que justifiquin l'obamania desfermada als USA i Europa des de les primàries d'Iowa. Només les ganes de creure, la necessitat desesperada de creure en un canvi difícil de definir, expliquen la passió per una futura presidència Obama.

El cert és que a hores d'ara, a cinc setmanes del primer dimarts després del primer dilluns de novembre, la victòria del tàndem Obama/Biden és a tocar. El sistema electoral americà atribueix una sèrie de vots electorals a cada estat segons la seva població, uns vots que pugen tots al marcador del candidat vencedor en aquell estat. La lluita electoral se centra allà on la diferència de vots és estreta. Califòrnia o Nova York fa temps que son al marcador demòcrata, de la mateixa manera que Texas i tots els estats de l'Amèrica profunda son ja al marcador republicà. Els estats petits amb pocs vots electorals tenen menys importància que els grans i d'aquests n'hi ha pocs en joc. Aquestes eleccions es decideixen a Ohio, Michigan, New Mexico, Florida i Pennsylvania.

En tots aquests estats la tendència es positiva per als demòcrates però hi ha un factor important que les enquestes no poden mesurar, la participació i els nous votants. Aquesta serà la clau de la victòria d'Obama. Les primàries demòcrates, el duel Barack/Hillary van multiplicar el nombre de votants, sobretot entre els registrats com a independents i és amb aquests vots que Obama va guanyar la candidatura. Un efecte que els demòcrates viuen també en el finançament, amb centenars de milers de petites aportacions que ajuden a suplir els grans patrocinadors, majoritàriament republicans. Les eleccions del proper novembre veuran una participació insòlitament alta. Uns vots nous, joves i vells, que aniran massivament al futur President Obama.

Ara, amb dues guerres difícils contra exèrcits fantasmes, l'economia a tocar del col·lapse i un país dividit entorn d'una falla cultural profunda i gairebé insalvable, el futur President Obama haurà d'esforçar-se molt per a no defraudar les expectatives que li han donat la victòria.

_______________________________________________________

Aquest bloc es presenta als Premis Blocs Catalunya.
Podeu votar fins al proper dia 30.

*

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Guanyarà McCain.
XF

Marc Arza ha dit...

Xf,

...uf! es fa difícil contradir el teu devessall d'arguments.

Sabrem què passa d'aquí a cinc setmanes!

Marc

Anònim ha dit...

Marc,

Ho sento. Manca de temps.
Però, ningú no s'ha adonat que l'Obama és negre o què?
Al final, els votants indecisos votaran amb l'estòmac i els Estats que tu dius que són decisius no són especialment "igualicionistes", per fer servir una paraula que ho resumeixi.

Marc Arza ha dit...

Xf,

Ho sabrem aviat! Però crec que els que aniran a votar amb l'estomac de wasp, es veuran superats pels nous votants joves, negres, dones i antics progres desencantats.

Gracies,
Marc