diumenge, de gener 25, 2009

Rahm Emanuel a la nova Casa Blanca


El flamant President americà no treballarà sol a la Casa Blanca i serà el seu Cap de Gabinet qui més l'ajudarà a definir la seva presidència. Alhora que Barack Obama entrava al despatx oval, en Rahm Emanuel s'instal·lava al despatx veí per a ser l'única persona de l'edifici amb accés total al Comandant en Cap. Serà el President qui prendrà les decisions, obviament, però ho farà després de formar-se una opinió a través dels documents i els consellers que triï el seu Cap de Gabinet, el mestre d'obra d'aquesta nova època.

Als europeus entusiastes del nou President Obama, fans d'una idea força distorsionada del que serà la nova presidència, els convindria conèixer qui és en Rahm Emanuel. Clintonià convençut (més de'n Bill que de la Hillary), progressista pragmàtic i veterà del poder, un autèntic tramoista del teatre de Washington. Un ex-congressista amb experiència per a negociar al Capitoli i conscient de les amenaces que afronta la presidència mediàtica. Però allò que més agradarà a tots els catalans que es passegen amunt i avall amb la kèfia al coll és el paper que en Rahm Emanuel pot jugar a l'orient mitjà.

El nou Cap de Gabinet de la Casa Blanca és un jueu militant, fill d'un combatent de l'Irgun i voluntari civil a l'exercit israelià quan els míssils iraquians queien sobre Tel Aviv l'any 1991. Alguns el consideraran un falcó pel simple fet de no ser un pacifista muniquès amb ganes d'esborrar l'estat d'Israel del mapa mediterrani. Una imatge que lliga poc amb la d'un Rahm Emanuel que va participar activament a les negociacions d'Oslo fins a la històrica encaixada de mans entre en Yitzak Rabin i en Yasser Arafat. I és que no hi ha millors coloms que els falcons realistes.

Diuen que quan l'Aaron Sorkin va crear el personatge d'en Josh Lyman per a The West Wing ho va fer amb en Rahm Emanuel al cap i, francament, es difícil no refiar-se de'n Josh Lyman.
*

4 comentaris:

Anònim ha dit...

DONSC MIRA DE JOSH LYMAN,JO SI QUE M' HAN RAFIO, ERA FICCIO,DEL SRO EMANUEL, VES ASABER.....CAL DONAR-LI TEMPS.
VALOREM TAMBE QUE CLINTON ERA MOLT CLINTON.....OBAMA,...QUE SERA?.
JUGANT AMB BCN.

Salvador Garcia-Ruiz ha dit...

És qüestionable el fitxatge ed Rahm Emanuel, s'allunya de l'estil de fer política promés per Obama

http://salvallibertat.blogspot.com/2008/11/un-gran-fitxatge.html

Josep (sl) ha dit...

Un pacifista Muniqués és el pitjor que el món podria necessitar. Clar que per això ja tenim a ZP i amb ell ja n'hi ha prou.

Marc Arza ha dit...

Anònim i Salva,

Jo crec que més enllà de les seves capacitats i mèrits, que son molts, el que ha ungit d'un lideratge messiànic el President Obama son les ganes de creure dels americans i el món en moments de desconcert i després d'una presidència molt devaluada.

Jo no n'espero massa res del President Obama, podrem estar contents si acaba essent un Clinton "revisited".

Washington té una forma de fer i aquesta presidència no la canviarà, és per això que l'Obama confia en en Rahm Emanuel.

Josep (sl),

En ZP no crec que sàpiga ben bé on és Munic i si hi va passar alguna cosa assenyalada en tot el segle passat. Anem arriats amb aquest venedor de fum!

Gràcies a tots,
Marc