diumenge, de febrer 22, 2009

El triomf del cop d'estat


El cop d'estat del 23 de febrer de 1981 va anar seguit de la LOAPA (Llei Organica d'Harmonització del Procés Autonòmic), del xantatge al grup parlamentari del PSC a Madrid perquè s'integrés al grup del PSOE, de la persecució penal al President de la Generalitat, de la LOFCA (Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes) que encara patim, i de la generalització del procés autònomic fins a posar Ceuta al nivell de Catalunya.

Avui, com cada any, es repetirà a tort i a dret que el cop d'estat va fracassar. De debò que va fracassar?
*

6 comentaris:

Dessmond ha dit...

Has llegit "L'ombra del poder", el testament polític de'n Prenafeta?. Val la pena el capítol dedicat a l'intent de cop d'estat. Molt molt.

MARTELL DE REUS ha dit...

El problema no és el cop d'estat del 23F. El problema són els españols que des de 1714 han conolitzat el nostre país.

MARTELL DE REUS ha dit...

perdó "colonitzat", no pas "conolitzat". Aquests teclats de portàtil...

Anònim ha dit...

A un reportatge que van fer al "30 Minuts" sobre el tema el General Armada va dir que dintre del cop hi havia diversos cops diferents: Els nostàlgics del franquisme, els jacobins (no necessariament feixistes i si no que li preguntin al Defensor del Pueblo Mugica sobre cert sopar celebrat a Lleida uns dies abans...) que volien parar el procés autonomic (llavors exclusivament català i basc),...

Ell va dir que la seva motivació per a participar en el cop era per a enfortir la monarquia i que, per tant, considerava que havia triomfat donat que a partir del 24-F ningú no discutia ja aquesta institució (Abans, que dolenta que és la memòria, el rei era un figura força discutida).

Doncs això.

Marc Arza ha dit...

Dessmond,

I és clar que l'he llegit. Els teus desitjos son ordres i acabo de penjar un nou post amb el text que suggereixes. Molt bò!

Martell,

Bé, potser sense cop d'estat no sentiriem l'alè dels espanyols tan a tocar del clatell, ves a saber!

Jaume,

Un bon apunt. El màxim impulsor del cop afirmant que potser el rei va aturar el cop però que al cap i a la fi en va ser el màxim beneficiat. Prou, prou! Potser seria millor estirar aquest fil enlloc de repetir les mateixes imatges a cada aniversari...

Gràcies a tots,
Marc Arza

Dessmond ha dit...

He quedat impressionat!. Quina capacitat de reacció.