diumenge, de desembre 17, 2006

Llibres: "Estatut, aeroports i ports de peix al cove"


Fa anys que en Ramon Tremosa va recollir el ciri del col·lectiu J.B. Boix per continuar la processó amb llibres, articles i mil i una iniciatives reclamant la fi del dèficit fiscal de Catalunya. Denunciant el centralisme econòmic que fa de Madrid un forat negre per als recursos de l’Estat, ferint de mort l’economia catalana en una operació política que arriba a semblar premeditada. Amb el seu darrer llibre, Estatuts, aeroports i ports de peix al cove, el professor Tremosa tanca una trilogia sobre aquesta qüestió que va començar amb L’Espoli Fiscal i continuava amb l’Estatut de Catalunya, veritats contra mentides, tres llibres escrits i publicats respectivament abans, durant i després de l’aprovació del nou estatutet.

El cert és que la lectura del llibre no es recomanable als amants de les digestions plàcides ni als catalans amb problemes de tensió. En dues parts ben diferenciades entorn al finançament i la gestió de ports i aeroports, el professor Tremosa conclou que el resultat del procés estatutari és ben magre. Podria resumir-se, en homenatge a les qualitats sicilianes de Catalunya, en un "tot canvia per que res no canviï". No hi ha millores efectives en el sistema de finançament i per tant la reducció del dèficit fiscal continua fora del nostre abast. Per altra banda, i entrant al tema que centra la segona part del llibre, el sistema aeroportuari espanyol és el més centralitzat del món occidental sota la batuta d’AENA. Un ens aeroportuari que aboca recursos a Barajas de forma irracional mentre impedeix que l’aeroport del Prat pugui esdevenir hub de referència europea amb vols intercontinentals.

Llegir en Ramon Tremosa és indispensable per comptar amb munició de gran calibre en defensa de la sobirania política i fiscal, però escoltar-lo en una de les presentacions del llibre n’és un bon complement. Sentir de primera mà les seves referències “off the record” als cops del centralisme sobre indústries i sectors diversos, fa incomprensible l’absència d’una resposta catalana més contundent, si no és que, com diu el mateix Tremosa, hem de continuar caient túnel avall per a veure de nou les estrelles. No caldrà, oi?

7 comentaris:

Dessmond ha dit...

Marc,
Combina la lectura de'n Tremosa amb la de'n Francesc Cabana. El llibre que va treure l'any 2002 és acollonant. El més greu de tot va ser el silenci amb el qual fou contestat. El llibre es diu: "25 anys de democràcia, autonomia i centralisme: una visió econòmica".
Tingues un estomacal ben a prop.

Marc Arza ha dit...

Dessmond,

No coneixia el llibre que cites però del mateix autor vaig llegir el "Madrid i el centralisme. Un fre a l'economia catalana" que toca la qüestió i en vaig tenir prou per veure que, com escrivia el President Pujol fa quaranta anys: ens fan jugar amb una mà lligada a l'esquena i encara ens diuen que no en sabem.

En tot cas ens n'hem de saber sortir amb les eines que tenim. I estic segur que ho farem.

Gracies,
Marc

Dessmond ha dit...

No ens queda altra opció.

marius ha dit...

A les lectures obligades inclouria els llibres del col.lecitu J.B.Boix "6 milions d'innocents menys uns quants espavilats", o l'informe Sanuy, o "ni som ni serem" o "entre l'Espanya i la paret" de Xavier Roig.
Al menys algú s'atreveix a descriure com són les coses i quina calanya ens gestiona.

Això si, com diu en Dessmond, l'estomacal a prop...

http://latramapolaca.blogspot.com/

Marc Arza ha dit...

Marius,

Totalment d'acord amb la bibliografia que apuntes.

Gracies,
Marc

Vida quotidiana ha dit...

I jo afegiria un llibre que ja té una certa edat, però que enllaça amb el darrer d'en Tremosa: "Catalunya i Espanya: una relació econòmica i fiscal a revisar".

Marc Arza ha dit...

David,

Bona menció.

Us agraeïxo molt a tots les referències bibliogràfiques. Em feu pensar que seria bó prendre el temps d'acompanyar cada post amb alguns llibres de consulta obligada per qui hi pugui estar interessat.

Mentre no ho faci, confio en les vostres aportacions.

Gracies a tots,
Marc