dilluns, de setembre 07, 2009

Bicentenaris, Catalunya i la conquista


El descubrimiento i la conquista son fites castellanes.
Únicament castellanes. Per a Castella els honors
però també la vergonya, tota la vergonya.



En els propers anys s'aniran commemorant els bicentenaris de la independència de la majoria de colònies espanyoles d'Amèrica. Una oportunitat per a enviar a les nacions del nou continent un missatge de felicitació però també per a explicar una visió catalana de la conquista que la història oficial ignora completament. Espanya no va descobrir Amèrica. No va ser Espanya qui va sotmetre tot un continent a sang i foc barrejant infàmia i heroisme. El descubrimiento i la conquista són fites castellanes. Únicament castellanes. Per a Castella els honors però també la vergonya, tota la vergonya.


El descrubrimiento i la conquista són, de fet, la prova més evident de la realitat confederal de l'Espanya originària. És Castella qui és fa amb Amèrica per aixecar-hi un imperi i hauran de passar gairebé tres segles, consolidada ja l'Espanya unitària, abans que Carles III no es decideixi a obrir als catalans l'accés a les colònies. Que consti a peu de pàgina del Gran Llibre de la Història que els catalans tenim les mans netes de la sang vessada al nou món.


Però no tan sols no es pot comptar als catalans entre els botxins d'Amèrica sinó que Catalunya és víctima col·lateral de la conquista. Espanya neix a mitjans del segle XV com un pacte entre iguals que l'imperi americà de Castella farà impossible. És la riquesa d'Amèrica el que enforteix Castella més enllà de tot límit fent impossible una estructura austrohongaresa per a Espanya. És l'imperi el que fa germinar la llavor de l'exclusió que comença a intuir-se en l'expulsió dels jueus i que acabarà convertint els catalans en el boc expiatori d'una Espanya sense minories. No és estrany doncs que el ressorgiment polític del país, amb la consolidació del catalanisme, acabi coincidint amb la desfeta de les darreres escorriales imperials d'Espanya.



Per molts anys americans!

*

2 comentaris:

Jordi Planas Manzano ha dit...

No està tan clar, Marc, tant al "descubrimiento" com a la "conquista" es veuen moltes cuatribarrades i molts aromes a Corona d'Aragó.

Et recomano donar un cop d'ull a la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya (http://www.histocat.cat) i el Centre Català d'Història (http://www.cch.cat), a on pots trobar bastant material sobre l'assumpte.

Una de les habilitats de Castella, fins i tot avui en dia, ha sigut esborrar tots els vestigis de les fites de la Corona d'Aragò.

Anònim ha dit...

Hola,
Som de DigitalSeed, l’agència de comunicació de la xarxa INICIA de la Generalitat dedicada a la creació i al desenvolupament d’empreses a Catalunya. Hem vist el teu bloc i hem pensat que potser t'interessa publicar la notícia o enllaçar la pàgina web al teu blog.
Pots seguir aquest link per consultar-la: http://inicia.gencat.cat/inicia/cat/ .
Es poden trobar molts recursos per nous empresaris i està pensada per ser una eina d'informació pel món de l'empresa a Catalunya.
Et pots posar en contacte a través del mail amonedero@digitalseed.es o trucant al telèfon 93 531 96 61
Gràcies!