dilluns, d’abril 23, 2007

+ llibres / + lliures


“La nostra civilització, efectivament,
es basa en els llibres"


Sant Jordi és, a més del dia més bonic de l’any, una oportunitat per a fer una mirada al llibre com a objecte, com a eina, com a icona del pensament crític.

El 1989 l’Institut Català de la Mediterrània va concedir el primer Premi Internacional Catalunya al filòsof Karl Popper. A la cerimònia d’entrega al Palau de la Generalitat el vell intel·lectual austríac va desgranar una conferència excepcional sobre “El miracle d’Atenes i l’origen de la democràcia grega”. Publicat poc després per Edicions62 en un recull de textos popperians*, l’acceptació del premi és un dels discursos més bells sobre el llibre i la seva importància per a Occident i la llibertat.

La tesi d’en Popper explica l’espurna democràtica d’Atenes a partir de la redacció de les obres d’Homer que fins llavors s’havien limitat a la transmissió oral, “un esdeveniment d’importància crucial en la història de la nostra civilització”. Homer era un autor popular i atractiu que va portar l’edició a convertir-se en una pràctica establerta i a fer del mercat de llibres de l’Àgora un autèntica institució.

En Popper tancava el discurs dient: “La nostra civilització, efectivament, es basa en els llibres: el sentit de la tradició i l’originalitat, la serietat i el sentit de la responsabilitat intel·lectual, el poder sense precedents de la imaginació i de la creativitat, la concepció de la llibertat i la voluntat de preservar-la que la caracteritzen es recolzen en el nostre amor als llibres. Tant de bo les modes efímeres, els mitjans de comunicació i la informàtica no malmetin mai, ni tan sols afluixin, aquest lligam tan estret!

No voldria pas acabar amb llibres, tot i que siguin tan importants per la nostra civilització. És més important no oblidar que una civilització es compon d’homes i dones individuals civilitzats, d’individus que volen viure una vida plena i civilitzada. Aquest és l’objectiu al qual els llibres i la nostra civilització han de contribuir, i crec que ja ho fan.”

Val la pena tenir-ho en compte i celebrar el llibre, avui i tots els dies de l’any.


* Popper K., Un Mon de Propensions. Barcelona: Ed.62. 1989.

5 comentaris:

Odalric ha dit...

Benvolgut Marc,
l'altre dia vaig recomanar precisament el Karl Popper com a referent i lectura per entendre l'individu. M'ha fet il·lusió que hi coincidim :)
Bona Diada de Sant Jordi!

Marc Arza ha dit...

Odalric,

Doncs sí, coincidim en la passió per Popper. Jo a més hi tinc una relació especial, vaig llegir "La Societat Oberta" en un viatge a l'Iran i això per si sol ja és tota una declaració de principis.

Gracies,
Marc

Odalric ha dit...

A l'Iran?? I ja et van deixar entrar un producte "perillós"? :)

Marc Arza ha dit...

Odalric,

La meva experiènia iraniana va ser dramàtica. De llarg el pitjor viatge que he fet. Primer no em deixaven entrar, i el que és pitjor, després no em deixaven sortir.

Un infern!

De tota manera, l'Iran és un país de futur. Tres quartes parts de la població té menys de trenta anys. Una joventut formada i amb ganes de canvi que acabarà provcant un canvi polític important.

Gracies i fins aviat,
Marc

Odalric ha dit...

Sí, el jovent a l'Iran vol canvi. De fet, l'estat ha reaccionat contra el factor més fàcil: la dona.
Multaran i fins i tot empresonaran aquelles dones que no portin el mocador o la roba de la forma que els guardians de la "decència" estableixen...

Espero que aviat hi vegem canvis importants.