dimecres, de gener 03, 2007

Notícies de la URV


Quan les universitats del país fan passes endavant en obertura internacional i relació amb el sector privat val la pena no passar-ho per alt i dedicar-hi l’atenció que mereixen. En aquest sentit arriben un parell de notícies interessants de la Universitat Rovira i Virgili que permeten subratllar que hi ha vida intel·ligent més enllà de la metròpolis.

El passat octubre es va crear a Tampere (Finlàndia) el Fòrum Permanent Universitari Euromed. Aquesta xarxa agrupa 62 universitats europees i mediterrànies amb l’objectiu d’impulsar un espai europeu d’educació i recerca, promoure la col·laboració euromediterrània i impulsar la societat del coneixement. La bona notícia és que la secretaria executiva d’aquesta xarxa tindrà seu a la URV i serà coordinada pel rector d’aquesta universitat. Aquest és un projecte interessant per que lliga la necessària obertura europea i mediterrània amb la investigació i l’economia del coneixement. Ara bé, és en la mesura en que en surtin projectes ambiciosos que estirin en aquesta direcció i que n’aprofitin l’impuls en relació amb el sector privat que es podrà valorar el seu èxit més enllà de l’aparador.

És justament en relació amb aquesta exigència a la universitat de col·laboració amb el sectors productius que cal felicitar la URV per la seva participació al Tecnoparc de Reus. Aquest projecte impulsa una infraestructura que aglutini en un mateix espai empreses del sector alimentari i institucions d’investigació i recerca per afavorir la clusterització i esdevenir centre de referència en el sector. La bona notícia és que més enllà del plà d'un polígon industrial amb pretensions, s’ha aconseguit el compromís de sis empreses de referència per involucrar-se en el projecte i que permeten parlar de realitat i futur. Ara caldria apostar per sumar a aquestes una multinacional potent que augmentés el pes específic del projecte i forcés l’indispensable focus global d’una infraestructura com aquesta.

Internacionalització, recerca, innovació i relació estreta amb el sector privat són exigències indispensables per a les nostres universitats. Exigències que sembla que són presents en aquests projectes de la URV però que només la consecució final d’èxits tangibles i realitats productives confirmaran, més enllà de la recurrent grandiloqüència de plans i institucions sorgits del sector públic.

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Tal i com dius, és un interessant projecte, i certament que qualsevol col·laboració de les universitats catalanes amb les europees (o d'arreu del món), un pas endavant per a la (molt necessària) millora del sistema universitari del país.
Gràcies pels comentaris al meu bloc. Avui m'he recorda't de sumar-te als enllaços. Salut, doncs, i fins aviat

Marc Arza ha dit...

Joan,

Gracies pel link i per la visita.

Marc

Dessmond ha dit...

Marc,
Interessant el que comentes. Interessant i engrescador.
Ara, també és curiós descobrir que la Mar Mediterrània arriba a Tampere.

Anònim ha dit...

La universitat espanyola, i la catalana tan o mes, te un greu problema: la seva finalitat no es ensenyar, ni fer recercar, ni res d'aixo, sino mantenir un cos de professors funcionaris als que ja s'ha concedit una feina a perpetuitat i cal veure que es fa amb ells ara que l'alumnat baixa. Aleshores, i nomes per poder mantenir aquest cos de funcionaris (sovint seleccionat per criteris d'amistat, parentiu o pertanyença politica) els cal "inventar", no tecnologia sino paripes, que es allo de fer veure que es fa quelcom sense fer res. Sovint les relacions internacionals son un d'aquests paripes, un que a mes a mes es molt ben vist perque a mes permet viatjar.

Soc d'una escola d'enginyeria de Barna, i des de fa 30 anys que sento parlar de la relacio universitat-industria i de la recerca que es fa a la universitat. Algu me'n podria parlar d'algun producte dels que fem servir la gent normal amb certa regularitat en el que la recerca feta a la universitat hi hagi tingut part? Jo no en conec cap. En canvi tots podriem, i sense esforçar-nos gaire, recordar diversos esdeviments recents en que la universitat ha organitzat simposiums per la llibertat d'expressio, la meoria historica, la proteccio de la democracia ... Aixo es el que saben fer.

Marc Arza ha dit...

Dessmond,

A mi també em va sorprendre la denominació però entenc que no fan referència a l'Europa mediterrània sinó a les relacions Europa-Mediterrània.

Anònim,

Estic força d'acord amb tu i és el motiu pel que el post és força prudent a l'espera de resultats tangibles.

Gracies a tots,
Marc

N ha dit...

M'alegro que una universitat "petita" com és la URV aculli aquest organisme. Espero que les universitats del país aixequin el vol algun dia, sinó anem en camí de perdre la batalla de la competitivitat.

Marc Arza ha dit...

Narcís,

No crec que el tamany d'una universitat hagi de condicionar el seu nivell d'ambició. Petites universitats poden ser pioneres en àrees determinades i la URV en sectors com la química té tots els recursos per a ser-ho.

Gracies,
Marc

N ha dit...

Marc,

no deia "petita" en aquest sentit. El que dius és totalment cert i ho subscric al 100%, però fins ara les universitats "grans" de Catalunya s'emportaven la major part del pastís, i per això m'alegro de veure que el centralisme es comença a esquerdar. Amb més autonomia universitària es pot demostrar allò de "small is beautiful". I t'ho diu un que també està en una universitat "petita", però no per això mancada d'ambició: tenim Bolonya a la cantonada!