dijous, de maig 22, 2008

Més sobre la fi de la premsa escrita


"Tant La Vanguardia com El Periódico, per exemple, en cinc anys han perdut el 40% de la venda dels quioscos -que no és perdre poc, és ensorrar-se-. L'impacte que Internet ha tingut sobre la comunicació de les notícies en temps real és enorme. I ara entrem en un punt en el qual el que Internet ha provocat als diaris en paper ja es va començar a fer en les televisions a través no de la TDT, que és un fracàs abans de començar - sembla que no ho volem veure, però és així-, sinó de la televisió IP, que ja comença a funcionar amb molta força (...), i que amenaça també de destruir la manera com mirem televisió, que ha estat un dels gran instruments de formació ideològica del passat."

Ideologies emergents i noves tecnològies


Aprofito al cita d'en Partal per a recuperar un
post sobre la qüestió de fa una colla de mesos:

-

9 comentaris:

Trina Milan ha dit...

Marc,
mira el resum de la taula de periodisme al Barcelona Digital Global Congress, a la seva pàgina oficial i demà faré un post al meu bloc...realment tots han coincidit en la fi de la premsa escrita sobre paper...
salut

Anònim ha dit...

Alguns hem pensat en oferir el diari a través del telèfon: fix o mòbil, per poder estar informats en qualsevol lloc i hora.
Malauradament a dia d'avui ni els diaris ni les institucions creuen en el projecte.
mp24 el diari que s'escolta al 902 946 224

Anònim ha dit...

Benvolgut Marc, caldria comparar també si la caiguda és tan forta en els diaris d'altres llocs.

Als factors que dius jo hi afegiria el fet que aquests cinc anys coincideixen casualment l'arribada del tripartit al govern. Des d'aleshores la premsa catalana és més mesella que mai. Pel que fa a La Vanguardia, la pèrdua de qualitat en els continguts ha estat constant. Cada cop hi ha menys informació i més propaganda pro-governamental.

També hi ha una altra qüestió: si ja paguem els diaris via subvenció, perquè al damunt ens hem de gratar la butxaca al quiosc? Això seria pagar dos cops un sol servei.

Bruguers ha dit...

Durant molts anys he comprat cada dia el diari (un). Quan va sortir la premsa gratuïta i dolenta, no vaig deixar de comprar. En canvi des de fa uns mesos només llegeixo els diaris per internet (uns quants) i no em gasto els diners en el quiosquer. Amb aquesta premsa i les notícies de la ràdio i tele crec que pots estar informat. Bé? no ho sé.
Tinc uns quants anys i sempre la premsa ha estat tendenciosa. Cadascú ha triat la que li era més propera.

Lluís Ronda i Berenguer ha dit...

...i de vegades m'agradaria no estar informat de res, doncs potser em trobara més feliç.

Carlos ha dit...

Jo la verita és que no compro mai el diari, però per avatars de la vida a casa sempre en tenim tres de diferents. Dos d'ells regalts. Potser només m'informaria amb un dels diaris si no me'l regalessin a l'universitat, però Internet és una font clau d'informació.

De totes formes no estic gens d'acord amb en Jaume. La Vanguardia peca de pro-governamental? Això en tot cas seria durant l'etapa Pujol, perquè actualment...

Marc Arza ha dit...

Trina,

Ja no és només una teoria, la tendència real del mercat apunta en aquest sentit.

Plim,

El teu projecte és fantàstic. Saps que m'agrada i estic segur que tindrà futur.

Truqueu-hi!

Jaume,

Aquest no és un fenomen català, és global. Ara, que a Catalunya tenim una premsa que fa riure, en això hi estem d'acord.

Bruguers,

A més a més la premsa online et permet comparar més, tenir accés a més fonts que abans.

Carlos,

La Vanguardia segueix les subvencions però també té una tendència de fons. Llegir la història de La Vanguardia que va publicar en Gaziel resulta interessant.

Gràcies a tots,
Marc Arza

el llibreter ha dit...

I quina és l'alternativa a la "premsa escrita"? La "premsa dibuixada", potser? ;-)

Marc Arza ha dit...

Llibreter,

Tot i que segons el DIEC el mot "premsa" ja recull per si sol qualsevol publicació periòdica, el cert és que tot sovint s'empra l'expressió "premsa escrita" per a fer referència als diaris en general. De fet hi ha 107.000 cites de "premsa escrita" al google que la fan servir en aquest sentit.

Premsa dibuixada? Per què no?

Fins aviat,
Marc Arza