dilluns, de setembre 29, 2008

Els blocs fan por al Parlament Europeu


Tot just 45 vots van impedir la setmana passada que el Parlament Europeu aprovés una proposta de regulació per als blocs que hauria matat el mitjà. Irònicament, va ser un informe sobre “pluralisme en els mitjans” el que va precipitar la preocupació del Parlament Europeu sobre l'enorme perill que representen els blocs si continuen funcionant amb l'obertura i la llibertat amb que ho han fets fins ara. Francament, no és estrany que els euro escèptics siguin crítics amb Brussel·les si aquesta és la relació que el parlament de la Unió té amb la llibertat d'expressió.

L'informe elaborat per la socialista Marianne Mikko esmentava que “els blogs son de manera creixent un mitjà de comunicació personal que fan servir tant professionals del periodisme com persones privades, però l'estatus dels seus autors i editors, incloent la seva situació legal, no es fa saber de cap manera als lectors de blocs, generant incertesa pel que fa a la imparcialitat, fiabilitat, protecció de fonts, aplicació de codis ètics i responsabilitat en cas de querelles.” I en conseqüència reclamava “clarificar l'estatus, legal o d'altre tipus, dels blocs i la seva identificació voluntària segons els interessos i les responsabilitats professionals i financeres dels seus autors i editors.”

Una recomanació que es va convertir en una votació per obligar els blocs a complir les “mateixes normes que s'exigeixen a les altres formes d'expressió pública”. I ja hi som. Tots ben registrats, identificats, regulats, arraconats i atemorits. Una votació que no va tirar endavant per un marge molt just, tot just 307 pel no contra 268 pel sí, i que deixa la porta oberta a una futura regulació del mitjà. Una regulació que, no podria ser d'altra manera, serà rígida i restrictiva.

No és un bon senyal que aquesta votació i el procés que la va iniciar hagi passat totalment desapercebuda a la blocosfera catalana. Una prova més de la llunyania i la falta de control amb que treballa el Parlament Europeu. Ara, abans no hi hagi un nou intent de regulació d'aquest racó obert i lliure que és la blocosfera, seria bo que des d'associacions com STIC.cat i en contacte amb els eurodiputats catalans la catosfera faci sentir la seva veu. Una veu que demani a ses senyories que dediquin el seu temps a alguna cosa que no sigui fiscalitzar la nostra opinió.

_______________________________________________________

Aquest bloc es presenta als Premis Blocs Catalunya.
Podeu votar fins al proper dia 30.

*

9 comentaris:

MARTELL DE REUS ha dit...

És veritat això que dius, hi ha institucions polítiques que gaudeixen d'una mena d'"impunitat" i, tot i que les seves actuacions molt sovint són més que discutibles, l'opinió pública no les arriba a qüestionar. Com bé dius el Parlament Europeu en seria un exemple. Unes altres, més properes, serien les Diputacions, i més concretament la Diputació de Tarragona. Si no treuen cap llei que ho impedeixi, en un proper post que penjaré al meu blog ja li faré una bona pentinada.

ISB ha dit...

és una informació valuosa aquesta que comentes, i efectivament ha passat del tot desapercebuda. Tens més informació sobre qui ha votat a favor i en contra de la proposta? seria interessant saber-ho...

Anònim ha dit...

Quins grups hi van votar a favor?

Anònim ha dit...

En resposta a la teva pregunta, sàpigues que vaig comentar l'assumpte al meu bloc, http://blocs.mesvilaweb.cat/raulromeva , concretament en dos dels meus posts anteriors, el del 23 de setembre (Pluralisme mediàtic sí, control i vigilància dels blocs no ) i el del 24 de setembre (Sí a una millor regulació, no a la policia d'Internet).

Cordialment,

Raül

Anònim ha dit...

Responent a l’amic Marc Arza: ´
1) vaig publicar fa uns mesos un comentari sobre aquest informe. Es troba a:
http://www.noucicle.org/obiols/?p=292

2) La posició del grup socialista està molt influïda per Michel Rocard,que ha coordinat informes sobre la qüestió, i per col.legues que són aferrissats partidaris del programari lliure i de la defensa a ultrança de la llibertat a Internet.

3) L’expressió “regulació” no és negativa en ella mateixa, a no ser que es combregui amb la ideologia “desreguladora” dels fonamentalistes de mercat, que han generat l’immens merder financer i econòmic que estem vivint aquests dies.
Cordialment, Raimon Obiols

Anònim ha dit...

Efectivament aquesta informació ha passat desapercebuda, fins i tot a la comunitat blocaire interessada, per tant, alguna cosa està fallant en els mecanismes de comunicació.... I , curiosament, tenim accés a la informació gràcies a un bloc. Mandan güebs!

Als inicis de la xarxa bona part de la informació era aportada per les empreses i organismes. Ara, 2,0 vol dir que els grans productors d'informació som nosaltres. I som lliures per crear i opinar. Qualsevol internauta sap molt be que son les fonts d'informació i quina credibilitat ha de donar a cada una. Jo en canvi el que no tinc clar és el rigor que he de donar als mitjans “regulats” però manipulats, molts sovint per interessos de partit.

Ja es veu que la socialista aquesta encara te tics de control. Encara te el xip industrial de fàbrica de tractors soviètica i no ha entès que és la web 2.0 .... Ha de ser molt fotut per ella no tenir un partit únic!

Jobove - Reus ha dit...

Trànquils, pasarà com a les xarxes de P2P, s'en tancaran unes i en sortiran altres. Si aconsegueixen regular el blogs, én sortiran uns altres amb un altre nóm, la llibertat d'internet és un monstre que no té cua

salutacions

Artur ha dit...

Jo em considero euroescèptic precisament pel que dius en l'article. Europa acaba sent un altre esgraó jeràrquic en la regulació. No en tenim prou amb la imparable promulgació legislativa municipal, provincial, comarcal, autonòmica i estatal que ara afegirem l'europea.

Fixem-nos: el mercat ja regularà els blocs. Aquells que no es renoven, que les opinions no són fructíferes o interessants, acaben en l'oblit. Els blocs més captivadors sobreviuen i s'eixamplen amb noves visites i comentaris. En el fons, l'origen de la intervenció de l'aparell macro-estatal és la por al pensament lliure i la desconfiança en la gent.

Anònim ha dit...

Marc, gràcies per avisar-me fa uns dies de que havies rebut els comentaris del dos eurodiputats al teu blog.

M'ha servit per fer-ne un resum de les opinions dels diputats catalans que s'han expressat al voltant d'aquest tema. Ho pots llegir aqui: http://www.elliot.cat/eurodiputats-catalans-regulacio-blogs/

PD: per a Tresinores. És cert que quasibé ningú ha parlat sobre aquest tema, però alguns si que hi estem fent un ampli seguiment des de fa temps. Et recomano que et passis pel meu blog, allà hi trobaràs tot de comentaris al respecte.

salut!