diumenge, de febrer 17, 2008

L'indispensable vot en blanc


El proper 9 de març el vot del catalanisme responsable i conseqüent és el vot en blanc. El desconcert de la política nacionalista és gran i poques vegades com ara ha estat tan necessari un toc d’atenció de l’electorat reclamant noves bases per a un futur incert. Ni uns pobres objectius a curt termini ni l’argument del mal menor poden justificar el vot partidista en les properes eleccions. La primera exigència del catalanisme és amb si mateix.

El catalanisme ja ha perdut les properes eleccions, l’estat ja les ha guanyat. Més enllà dels pactes i els retalls d’una futura negociació el nacionalisme català hauria de concentrar-se en fer d’aquesta derrota la darrera d’una llista massa llarga. Una reflexió de fons que es troba a faltar i que el vot en blanc pot posar a l’agenda del dia 10 de març. El “peix al cove” ha estat una bona tàctica però ara resulta una estratègia pèssima. Cap vot com el vot en blanc pot reclamar de forma clara una nova estratègia catalanista.
.

26 comentaris:

esparver ha dit...

Avui, per primer cop en molt de temps no estic d'acord amb tu.

No m'ha agradat mai el métode marxista-leninista de reventar-ho tot per evolucionar.

I penso que el vot en blanc avui és una manera de reventar-ho tot amb sacarina, de jugar a ser purs però sent, sobretot, políticament correctes.

Daniel Daranas ha dit...

Votaré en blanc i no penso pas que sigui "reventar-ho tot" com diu l'Esparver. De fet aquesta és una opció absolutament legal i democràtica i simplement consisteix a no donar suport a cap candidat concret; no és un vot que admeti interpretacions. El debat de si el vot en blanc "no arregla res" em sembla absurd; precisament si un vota en blanc és perquè no valora positivament la tasca i la línia política que han seguit a les Corts CiU, ERC ni ningú! Com em podria ni tan sols plantejar que, si el vot en blanc "no és útil", enlloc d'aixó hauria de votar aquests partits que precisament són aquells a qui no he volgut votar en primer lloc?

CGS ha dit...

Durant molt temps vaig pensar que el vot en blanc era una bona opció per a expressar el descontentament sense trair la meva consciència democràtica. Ara sé que hi ha una opció millor: el vot nul!

Veure,

http://www.directe.cat/opinio/gerard-sese/que-cony-passa-amb-el-vot-en-blanc

http://www.readyfortomorrow.com/2007/09/03/el-sistema-electoral-en-espana-y-la-exclusion-de-las-minorias/

http://ca.wikipedia.org/wiki/Regla_D'Hondt

Dessmond ha dit...

El vot en blanc és molt respectable que consti. Ara, és el més semblant a l'eutanàsia activa. Que també la trobo una opció ben respectable.

joliu ha dit...

No estic gens d'acord amb tú, estimat Marc. Algun dia havia de ser el primer.
T'anava a escriure una resposta i al final n'he fet un post.

Somiatrufes ha dit...

No sé, a mi no m'acaba de convèncer. He fet ús del vot en blanc, i et queda la sensació que només ha servit perquè justament els partits que més s'allunyen de tu te'l facin servir.

De ben segur que "els altres" votaran, i de quina manera.

Roger T. ha dit...

L'única forma de lluita i reivindicació que té Catalunya, avui en dia, és el vot democràtic. Si no votem, no fem ús de la nostra única arma, i, per tant, som inofensius. El meu parer, per a qui li pugui interessar: http://magradaparlar.blogspot.com/2008/02/votem-massivament-ciu-i-enfonsarem-el.html

joliu ha dit...

Marc, perdona, però em costa d'assumir que un individu tant intel·ligent com tú pensi que és una opció intel·ligent deixar que el repartiment de les butaques 'catalanes' del congrés depengui dels vots d'individus que no són prou intel·ligents per veure que l'opció intel·ligent és la teva

Josep (sl) ha dit...

Discrepo amb tu ara mateix no és l'hora de regalar nos per masoquisme.

L'anàlisi del vot en blanc dura 5 minuts. El que perduren són els escons. El vot en blanc sols serveix per perjudicar els partits minoritaris al comptar com a vots vàlids.
El renunciar al vot per una formació catalanista sols dones més poder al partits espanyolistes: PSOE, PP i C's.
Els quals han demostrat sobradament no sols no voler governar amb Catalunya si no què per afavorir se electoralment actuen contra Catalunya.

Uns partits catalanistes forts són la millor defensa. Un diputat de CiU o ERC o ICV defensarà Catalunya millor que un del PP o PSOE.

Anònim ha dit...

Jo, en canvi, votaré Unitat, malgrat les diferències que hi mantenc. Consider que és el més responsable que puc fer pel país. El 10M ningú considerarà el vot en blanc i, en canvi, els de sempre s'acabaran repartint el pastís sense ànim per a engegar els canvis que necessitam.

Anònim ha dit...

"La sorpresa ha saltado en Catalunya donde CiU ha obtenido tan solo 4 diputados y ERC 2. Se empieza a hablar ya del fin del nacionalismo catalán y de la normalización de un panorama político que no ha sabido reaccionar a la retirada hace ya tiempo de aquel personaje carismático llamado Jordi Pujol. El Presidente Zapatero después de celebrar la mayoría absoluta obtenida sobretodo gracias al voto en Catalunya ha lamentado profundamente que la radicalización del mensaje nacionalista haya terminado con dos partidos históricos, aunque afirma estar convencido de que sus líderes sabran sobreponerse a tan duro golpe. Mariano Rajoy ha felicitado al ganador y ha tendido una mano a CiU para limar viejas heridas y luchar unidos para hacer frente a la izquierda. Los portavoces de los partidos nacionalistas todavía no han comparecido y se especula que esta misma noche podrían presentar sendas dimisiones."

M'estranya que tu Marc proposis solucions tan simples. Voto en blanc, cada u ho interpretarà com li doni la gana i els partits s'ho prendran com un cop d'atenció. I què més. Si vols que els partits reaccionin dona 15 diputats a CiU i 15 a ERC i veuràs que ràpid canvien de polítiques, però la seva feblesa no és res més que el reflex de la nostra.

joliu ha dit...

Estic amb en lrds. Fa temps que dic que si volem provocar un atac de responsabilitat als polítics catalans cal que sàpiguen que tots nosaltres anem darrera. Què volem que fotin a Madrid si passen a ser la 3era i 4rta forces polítiques de Catalunya (per que el PP és fàcil que avanci a CiU).
Com poden aixecar la cara intentant representar els interessos de Catalunya sense tenir ni la quarta part de diputats.

El que necessiten és plantavit.

Anònim ha dit...

Els feixistes i racistes de Plataforma per Catalunya PxC també demanen el vot en blanc. Si a osona per exemple el vot en blanc puja, qui s'adjudicarà aquest vot?

Anònim ha dit...

Votar en blanc en aquestes eleccions es votar pel bipartit Maleni-Pizarro que aquesta legislatura faran una llei electoral a mida, amb l'excusa de primar a IU i altres com UPD, com passa amb l'actual circumscripció electoral europea i aquesta legislatura es prou important (desenvolupament de l'estatut, revisió del sistema de finançament) que votar en blanc equival a donar suport al bipartit estatal.

Anònim ha dit...

Madrid també ens guanya en aixó, evitem-ho.
http://www.monopolyworldvote.com/es_ES/world/leaders

Josep (sl) ha dit...

Irds; Magnífic post del que passaria si el vot en blanc és fes present. El gran cop serà si hi ha una pujada del nacionalisme català. CiU+ERC+ altres si obtenen representació parlamentaria.
En aquest cas la solució per als partits espanyolistes serà vendre's a Catalunya i Rendir-se a los "nacionalismos perifericos" i crides a Madrid a Defensar Espanya i canviar la llei electoral, o una gran coalició de les "españoles de bien"... Un seguit de fets què podrien catalitzar una sortida de l'estat.
Ara en canvi a Madrid és freguen les mans.

Anònim ha dit...

Jo també crec que lrds té raó Marc. El partits catalans no es mereixen el vot, però no serà amb el meu vot que facilitaré el pacte PP-PSOE (guanyi qui guanyi) per solcionar el prblema dels nacionalismes perifèrics, en terminologia seva, amb una reforma de la LOREG.
Tot i això, admeto que encara no sé què coi votaré exactament.
Josep

Josep (sl) ha dit...

Crec que hem de entendré que el vot en blanc no perjudicarà en gran mesura a l'espanyolisme representat per PP i PSOE el seus votants no estan emprenyats i per una estranya raó els incidents què i preses de pèl què pels catalanistes són importants per ells són molèsties circumstancials.
Els catalanistes volem l'excel·lència per Catalunya. Aquests episodis greus causats pel govern central del PSOE i l'odi atiat pel PP, donen vots fora de Catalunya i no els castiguen a ells. Si haguéssim de defensar el vot en blanc hauríem de defensar-ho al cercles espanyolistes.

Marc Arza ha dit...

A tots,

M'agrada respondre els comentaris dle bloc però ara per ara m'és totalment impossible. Provaré de fer-ho en els propers dos o tres dies.

Gràcies,
Marc

Paco Rivière ha dit...

esparver, reventat em o'penso que ja ho està tot, aeroports, trens, carreteres, carrers, les xarxes d'aigua d'electricitat, de telèfon i de ADSL, la costa,...

Daniel Daranas ha dit...

Si per una cosa és "magistral" el comentari d'lrds és per posar de manifest que aquí molts us moveu pel què diran els mitjans espanyols. D'altra banda... "Los portavoces de los partidos nacionalistas todavía no han comparecido y se especula que esta misma noche podrían presentar sendas dimisiones." Ui, quin cataclisme! Com us deia, votaré en blanc.

Anònim ha dit...

En el refèrendum per l'Estatut vaig votar nul, i per la Independència. Vist tot el què ha passat després, no me'n penedeixo en absolut.

En aquestes eleccions em plantejo votar en blanc. Sé que podria donar suport a algun partit nacionalista, però cada vegada més tinc la sensació que l'estafa democràtica que suposen els pactes post-electorals és absoluta.

En aquest sentit em fa vergonya participar d'un sistema electoral on un partit que es diu d'esquerra, il·legalitza partits passant-se per un lloc lleig la separació dels poders.

La llàstima és que no existeixen eines que puguin capitalitzar aquest desencís que entre els catalans em penso que es majoritari.

El més trist de tot és que no som en una república bananera sinó formant part d'un Estat que es vanta de ser tolerant i plurinacional i no sé quantes coses més.

David Figueres

Anònim ha dit...

El nacionalisme català va de baixa, ens sentim minoritzats i un dels nostres tresors, la llengua catalana, està patint un retrocés sense precedents, voleu dir que el que més convé ara és que els partits que representen bé o malament el catalanisme es fotin un castanya de collons?. Jo més aviat crec que el fruit de la castanya seria una desmovilització més gran i la impressió que tot està perdut. Jo, francament no vull acabar com el País Valencia o Mallorca.
Jo amb la piça al nas votaré CiU.

Martí Cabré ha dit...

anònim,

precisament ara a les illes els catalanistes es presenten junts, sense importar-los l'eix ideològic, la pàtria al davant.

En canvi, al PV o al principat, el purisme marxista encara fa tant de mal...

Anònim ha dit...

Votaré en blanc , em dol que això pugui fer que es perdin diputats catalans a madrid , però vist el fracàs contundent amb l'estatutet , els papers ... i les ordres de zp per despatxar un conseller primer de Catalunya i fins i tot un president de la generalitat sense una resposta unitaria mes enllà d'esquerres i dretes , per després a mes empasar-nos un nou pacte quan el que calia era la unitat catalana a espanya .
Unitat d'acció des de Catalunya es el que em farà de nou decidir-me per erc o cdc .

Anònim ha dit...

M'imagino els titulars dels diaris espanyols (La Vanguardia inclosa) el dia 10 de Març: "Finalmente se impuso la
coherencia y los partidos catalanistas tuvieron un gran encontronazo con sus electores debido a su politica
radicalizada de los ultimos tiempos... Partido Popular y Partido Socialista Obrero Español, se plantean reformar
de una vez la ley electoral, modificar e endurecer la ley de partidos y subsanar el agravio comparativo para los
padres que desean escolarizar a sus hijos en español en las provincias catalanas, esta vez sera mas possible
que nunca gracias a la desaparicion de los partidos nazionalistas del parlamento nacional,"
Amics jo votare amb el nas tapat, votare partits sobiranistes amb possibilitat de treure algun diputat, i a partir del
10 d emarç a lluitar i treballar per un veritable Moviment català per l'alliberament nacional. Ni CiU ni ERC, ni CUP
ni PRC han encara entes el missatge de la ciutadania: Prou de filar prim i endavant amb l'estratgeia per la
independència de Catalunya i els Països Catalans!
Jordi SAbadell