dijous, de novembre 19, 2009

Atur (2), això del kurzarbeit


Abocar diners públics per mantenir uns llocs de treball que no s'aguanten és una mala jugada. Obligar les empreses a mantenir plantilles sobredimensionades per motius socials no sembla massa millor. Són mesures que només tenen sentit davant d'una situació excepcional de curta durada. I és des d'aquest punt de vista que els alemanys s'inventen el kurzarbeit i paren el cop laboral de la crisi actual.

Alemanya ho ha fet tot bé per acabar rebent tant com la resta. És un dels pocs països desenvolupats que no ha patit bombolla del crèdit i l'habitatge. Amb una estructura d'economia productiva orientada a l'exportació l'Alemanya és una economia ben greixada que tornarà a funcionar a ple rendiment molt aviat. Les comandes arribaran aviat a les empreses i en aquesta situació els acomiadaments són una mala idea per a l'economia. Desfer un sistema que funciona té poc sentit si la cosa no ha durar massa. És per això que les empreses redueixen la càrrega laboral dels seus empleats, menys hores i menys sou, i l'estat complementa aquesta pèrdua del poder adquisitiu amb un subsidi.

Però aquesta solució no és aplicable a l'estat espanyol perquè l'economia espanyola i l'alemanya s'assemblen tant com un ou i una castanya. La crisi espanyola no és fruit del context internacional com l'alemanya, és profundament estructural. L'economia espanyola ha de desfer bona part del camí per tornar a començar i la destrucció d'ocupació és consubstancial a la catarsi. Aplicar el kurzarbeit a l'estat només serviria per a incrementar el dèficit públic i mantenir amb respiració assistida un seguit d'empreses que mai no es despertaran del coma.
*

1 comentari:

Gerard Pàmies ha dit...

jo la veritat és q la paraula Kurzarbeit (literalment "Treball curt" o "acurtat") l'he sentit per primera vegada el 2008. BMW fa un mes q té la plantilla a temps normal, després d'haver estat uns mesos en Kurzarbeit.
El teu article és bastant verídic, perquè a Alemanya no volen q pari el consum intern, que no ha baixat des de la Crisi del 2008, l'Estat paga el subsidi, però després ho recupera amb els impostos, perquè la gent segueix consumint.
Hauries pogut esmentar les diferències entre els dos estats per la mentalitat d'estalvi, perquè l'economia alemanya no es basa només en els sectors turístic i de la construcció.