dijous, de novembre 05, 2009

Economia Camel Trophy


La situació actual de l'economia espanyola*, amb les decisions polítiques i econòmiques que l'acompanyen, recorden una escena clàssica del Camel Trophy. Com un d'aquells enormes 4x4 que creuant un rierol enfangat queda empantanegat. La gràcia de la metàfora comença aquí, amb el cotxe ben embarrancat enmig del no res. El vehicle queda aturat, travat entre les roques i el fang, però la primera reacció del conductor és sempre la mateixa. Provar de sortir-ne sense massa control amb premudes d'accelerador i cops de volant fins que es fa evident que amb això no n'hi haurà prou. Que caldrà baixar i enfangar-se. Embrutar-se i fer un esforç important mentre es dóna l'etapa per perduda.

Aquest és el moment en que es troba l'economia espanyola. De la velocitat desbocada de l'any 2007 a l'aturada en sec dels darrers dos anys. Caiguda del PIB, atur, deflació, frenada del mercat immobiliari, fragilitat del sector financer i més i més atur. Embarrancats, enfangats entre els desequilibris i mancances d'un sistema econòmic pobre i primitiu. Fins ara totes les reaccions polítiques i empresarials no han passat del cop de volant i l'accelerada inútil. Abocant diner públic a dreta i esquerra, camuflant l'abast real de la catàstrofe i evitant qualsevol reforma real mentre s'espera que la providència salvi la situació. Però el miracle no arriba i aviat caldrà assumir que el vehicle no sortirà sol del fang que l'atrapa. Que caldrà embrutar-se i fer un esforç ingent en forma de sacrificis col·lectius.

Com més s'allarga la resposta a la desesperada més s'endarrereix la solució.

*La dinàmica del catalunya.ffw demana parlar exclusivament de l'economia catalana però des d'un punt de vista sistèmic el conjunt espanyol és, ara per ara, la referència a prendre.
*

2 comentaris:

Marc ha dit...

La metàfora amb el Camel Trophy es molt visual i exacte del que toca fer ara mateix a tots plegats: Governants, empresaris i treballadors. Sense les reformes necessàries del mercat laboral qualsevol iniciativa serà inútil. Calen unes noves bases per poder fer el canvi de model econòmic. Quan més es trigui en fer els canvis més tardarem en crear un país amb riquesa d’alt valor afegit.

Marc Arza ha dit...

Marc,

M'ha agradat conèixer el teu bloc. Els espais sobre economia i empresa son ben escassos a la catosfera i s'agraeix trobar-ne de nous i ben fets.

Quan tingui una estona l'afegiré al blocroll.

Fins aviat,
Marc Arza