dijous, de novembre 16, 2006

Llibres: "El nou capitalisme"



La col·lecció Vull Saber de l’editorial UOC és una fantàstica iniciativa de la Universitat Oberta de Catalunya per publicar petits llibres de divulgació, rigorosos i a preu de revista, en la línia del clàssica “Que sais-je?” francesa. L’esforç editorial compta ja amb trenta cinc títols que tracten temes diversos, dels sindicats als càtars passant per l’escriptura xinesa, i d'entre tots em quedo amb les escasses setanta planes d’”El nou capitalisme”.

Que els últims quinze anys hi ha hagut canvis tecnològics, econòmics i socials que han alterat hàbits de vida i treball és a hores d’ara un lloc comú, però és bo de llegir-ne un relat estructurat, de les causes als efectes, per veure'n l'evolució i els reptes que porten implícits. Els professors Vilaseca i Torrent, coautors de l’obra, sintetitzen en tres factors fonamentals el motor que impulsa aquest nou capitalisme: l’abast global del terreny de joc, una revolució tecnològica que porta la informació al centre de l’activitat productiva i un tercer factor que passa potser més desapercebut, els canvis en els grans patrons de demanda que alteren les formes de consum impulsant sectors com l’oci, la sanitat o la cultura.

Davant d’aquesta metamorfosi que posa el potencial de creativitat al centre del creixement econòmic, se citen riscos i amenaces importants a tenir en compte. Així neix la nova contradicció entre connectats i no connectats, a l’hora que els beneficis, però també els patiments del nou cicle, es concentren entorn de segments determinats del mercat de treball creant rebuig i possible exclusió social. Tot plegat demana potenciar determinats sectors ascendents, impulsar polítiques agressives d’aprenentatge, i desaprenentatge, i col·locar innovació i emprenedoria no com a virtuts sinó com a imperatius indispensables.

Vist que terreny de joc que delimita el nou capitalisme presenta un enorme potencial de riquesa i llibertat per a les societats que en coneguin les regles, amb una banqueta incomoda i estreta per als que en quedin al marge, val la pena no perdre’s aquest llibret i posar-se a treballar. Oi?