dilluns, de juliol 07, 2008

Blocs. Un decàleg de vuit punts.


1) Brevetat: Internet és un oceà de possibilitats. Ni tan sols els llocs web més atractius poden evitar que els visitants en fugin a cops de click. És gairebé impossible retenir l’atenció més enllà de les cinc-centes paraules.

2) Comentaris: Un bloc no és només una eina per abocar opinions, inquietuds i dèries, ha d’estar obert a la participació. Sense un espai habilitat per a rebre comentaris dels lectors, un bloc deixa de ser-ho i perd bona part del seu interès.

3) Debat: Els comentaris rebuts al bloc demanen atenció i resposta. Un bloc amb comentaris ignorats s’assembla molt a un bloc sense comentaris.

4) Informació: La brevetat que demanen els blocs ha de compensar-se amb links a webs, llibres i altres blocs que ampliïn la qüestió tractada.

5) Independència: Els blocs són un espai lliure i independent. Les xarxes blocaries de partits polítics i associacions poden ser útils, però no haurien de condicionar temes i arguments, matant l’esperit del mitjà.

6) Xarxa: Els blocs són un mitjà en xarxa. És gairebé una obligació mantenir un blocroll actiu que permeti viatjar de bloc en bloc per tota la catosfera.

7) Rigor: La llibertat comporta responsabilitat. Un bloc no rigorós, poc responsable, falla a la confiança d’aquells que el visiten.

8) Obertura (només per a la catosfera): Els blocs en català han de ser un dels barris més vius i interessants de la blocosfera, però sense oblidar que internet és un espai global. Calen més links a blocs i webs d’arreu del món per relligar la catosfera amb la resta de l'univers blocaire.

Un decàleg de vuit punts és, obviament, un decàleg obert.
Qualsevol aportació serà ben rebuda als comentaris.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Fa poc que et llegeixo (deu ser que no et llegia per que ets ganxet :P) i ha vingut de perles això de recuperar posts antics, viam que portes de nou.

En respecte a links a d'altres blocs ... per què no un link directament cap al directori de blocs ?

Marc Arza ha dit...

Mitsurugi,

D'això es tracta. Una de les coses que més m'amoina del món dels blocs és que els posts de seguida es perden i només els més recents reben alguna atenció. Això d'anar-los repenjant quan arriba l'estiu no només és una recurs de dropo, també ajuda a donar més vida a uns textos que costen molt de parir.

Gràcies,
Marc