dimecres, de gener 02, 2008

Article a l'e-GH (Grup Hayek)


Des de fa pocs dies ja es pot consultar a la web del Grup Hayek el darrer butlleti digital d’aquesta associació liberal.

Us convido a llegir un nou article de reflexió entorn del liberalisme que m’hi han publicat:

3 comentaris:

Artur ha dit...

Felicitats, Marc, per la força i profunditat del teu article. És ben cert que el propi èxit del liberalisme té algunes conseqüències no tan lloables, com l'excès de consumisme i la "depressió" o decensís d'alguns ciutadans. Potser ve donat per allò que en diuen "morir d'èxit".

Penso que part del problema ve donat perquè els objectius, tant els dels individus com de les empreses i de l'estat, són immediats o a molt curt termini. Guany crematístic en els dos primers i guany electoral pel govern-estat. El posicionament d'Espanya a la cua d'Europa en formació i a la capdavantera en consum de cocaïna i prostitució indican també que no només el problema és de "desafecció" o consumisme, sinó de que la societat no té la salut que li caldria.

Potser, darrera de tot, ens trobem amb un problema de valors, tal com diu Jordi Pujol. La nostra societat, i en una mesura inferior la resta de països occidentals, no valora el que és, el que té, no està orgullosa de sí mateixa. Aquesta manca de valors, esperonada per la culpabilització que l'esquerra ha fet del sistema occidental i capitalista, han minat, en part, l'esperit de progrés adequat i el "conformisme-consumista" ha anat envaint sectors de la nostra societat.

El liberalisme, tal com diu Bertrand Russell, és la ideologia que pot mantenir un nivell adequat de respecte, tolerància i creixement però cal creure-hi, cal estar fermament convençut. Això ho diu perquè és més fàcil creure en ideologies encriptades, oscurantistes, de grans ideals, ininteligibles i gairebé místiques (com el marxisme) que no pas amb amb les més positives i entenidores, com són l'empirisme (la ciència) i el liberalisme.

La llibertat és solitud, individualisme, i molta gent té por a estar sola i s'estima més que els que estan més amunt pensin per ells, si no, no existirien les religions...

(em sembla que m'he enrotllat massa...)

En el fons,

garmir ha dit...

Hola:
El Liberalisme ens porta a la Societat Dickensiana o als USA, on ensenyen a la gent que si ets pobre és culpa teva, no vull que Catalunya sigui ni com la URSS ni com USA, francament ha de haver alguna cosa més.

Marc Arza ha dit...

Artur,

Moltes gràcies. Comentaris com el teu ajuden a continuar amb l’esforç d’escriure.

Coincidim en la importància que tenen els valors. Allò que en Pujol en diu els VIA (valors, idees, actituds) son la clau de la prepolítica, la base de la política i la feina de fons que pot ajudar el país a fer el canvi de base que li cal per afrontar el futur.

Espero trobar el temps per dedicar un post a parlar de la relació entre política, prepolítica i parapolítica. Em fa l’efecte que fa alguns anys que la política s’emporta tota l’atenció.

Garmir,

Els Estats Units, que no son el meu model però tenen enormes virtuts, no son pas una societat Dickensiana. Crec que el liberalisme en que tu penses no existeix. Espero, també, trobar el temps i les ganes per a fer alguns posts sobre el que és i no és liberalisme, si més no per a mi.

Gràcies a tots dos,
Marc