MENTIDES
- Necessitem la immigració: Catalunya és un dels països del món amb una demografia més pobre. És cert que necessitàvem immigració per a compensar aquesta circumstància, però després de rebre gairebé un milió d’immigrants en una dècada no sembla raonable continuar parlant de necessitat. Fa alguns anys que el nostre dèficit poblacional va quedar compensat amb escreix. És en la productivitat i no en el nombre absolut de mà d'obra on hi ha la solució.
- La immigració genera riquesa: La immigració no genera riquesa. No quan la riquesa es mesura per càpita, que és com cal comptabilitzar-la. La nul·la productivitat del sistema econòmic al que s’integren els immigrants fa que la creació de riquesa global del país no arribi a compensar el creixement de població. Fa anys que els catalans no guanyen benestar material.
- La immigració és incontrolable: Les imatges de pasteres a les platges canàries i del sud d’Espanya distorsionen la realitat del fenomen immigratori. Gairebé un 40% dels immigrants de l’estat arriben via l’aeroport de Barajas. No hi ha res més segur i sota control que un aeroport i per tant cal remetre la qüestió a la base de la política d’immigració de l’estat.
VERITATS
- La immigració és incontrolable: Mentre el sistema econòmic continuï basat en activitats de nul valor afegit, com la construcció i el turisme de masses, la immigració serà incontrolable. Aquest model econòmic afamat de mà d’obra barata és l’origen de l’espiral d’immigració de la darrera dècada.
- La immigració és alhora problema i esperança: La immigració és saba nova per al país. La diversitat que aporta és una de les claus de les societats creatives que han de protagonitzar aquest segle. Més enllà de les dificultats evidents per a superar l’allau dels últims anys hi ha la possibilitat de ser un país millor que no érem, més viu i complert.
- La immigració és el repte més important del país: No hi ha cap qüestió més greu i urgent en l’agenda dels propers anys que la immigració. L’abast del repte és tal, els riscos que implica són tan alts, que la seva gestió ha de tenir prioritat absoluta en tots els àmbits. És urgent parlar-ne més enllà dels tòpics. La frivolitat i el papanatisme no poden tenir espai en aquest debat.
_____________________________________________________________
Imatge: Fotografia d’un senyal de transit a la frontera entre Mèxic i els Estats Units advertint els conductors del possible pas d’immigrants creuant la carretera. Una foto fixa de la tragèdia humana de la immigració il·legal.
..
12 comentaris:
uns comentaris molt ben estructurats, felicitats
salutacions
Molt bon post. Dels necessaris, vaja. L'enhorabona!
Amb els polítics que tenim serà difícil que es tracti aquest tema i que es tracti realment i no electoralment.
Per exemple, l'altre dia l'Artur també va dir que caldria reconsiderar la definició: és català que viu i treballa a Catalunya i començar a dir: és català qui vol ser-ne. A mi em sembla una idea necessària i infinitament més democràtica que no pas l'anterior. Serà català qui ho vulgui i no li posarem cap impediment, ser català és 'dit i fet'. Doncs bé, no sé com collons ho va tergiversar el Jaume Boscsh d'ICV i diu que això és una definició de dretes!!!
Home, la immigració serà incontrolable mentre tinguem Zapateros i Sauras que van proclamant papers per tothom i regularitzacions a cop de populisme.
Però amb voluntat, Marc, tot és possible.
Les migracions són un fenomen històric i mundial. Catalunya és zona de pas, i en moments concrets generadora d'emigrants també. Per què ara se'ns genera aquest debat? Potser perquè algunes d'aquestes raons que descrius molt bé Marc, no són les que es plantegen els que poden decidir. I potser perquè aquest no hauria de ser un debat de dretes o d'esquerres com diu Joliu. Algun dels hispans que creuen el Rio Grande es plantegen ni de lluny no ser nordamericans?...Doncs no,tots volen ser-ho.. perquè doncs algú no ha de voler ser català?....
La clau és la pràctica democràtica i aquí encara anem una mica mancats, que la història no és en va.
Salut..
Felicitats. per crear dèbat sobre el tema migratori.
S'agraiex molt la valèntia en parlar de temes complexos políticament incorrectes.
Crec què la immigració és necessària per culpa de l'escàs relleu generacional autocton.
Però aquesta ha de ser controlada, més retringida i ha d'haver hi voluntat real d'intragració en el país de destí.
La immigració no un tema de dretes o esquerres, per molt què gent com ICV s'ho espolsí d'aquesta manera. És un tema de país. Som un país d'acollida però no podem acollir a tothom qui ve. No tenim capacitat ni recursos ni infraestructures per fer-ho.
Hem de valorar com la mà d'obra immigrant, barata i sovint professionalment poc qualificada ha anat a parar a feiens d'escassa qualificació. I com aquesta percepció de tenir mà d'obra barata. Ha fet què no s'invertís com càlia en termés de productivitat i de qualificació.
té la mà maria,
és el que passa quan has estudiat dret. ho acabes veient tot en forma de codi.
Dess.,
Molt i molt necessari començar a trencar tòpics i cotilles mentals sobre la immigració. Amb el discurs bonista no arribarem al cap del carrer.
Joliu,
La demagògia només paga a curt termini, però de vegades paga tant que costa fer-hi front.
A mi la proposta senzilla d'en Pujol ja m'estava bé. Crec que en Mas va voler anar més enllà per cobrir una realitat nova i descartar que es pugui "forçar" sobre ningú la condició de català. No em va semblar malament, tampoc.
Això de la dreta i l'esquerra ja cansa. A catalunya ser d'esquerres s'utilitza com a sinònim de ser bona persona. Caure de l'altra banda de la ratlla és molt dolent i al final ser de dretes és un insult. L'esquerra clàssica és tan maniquea i quadriculada que fa venir basques.
Roger,
Les regulacions improvisades i sense coordinar amb la Unió Europea no ajduen, és cert. Però el que realment converteix la immigració en incontrolable és el sistema econòmic i social que tenim, que fa necessària la importació constant de mà d'obra barata.
Trina,
Les migracions són un fenomen humà, és cert. No son bones ni dolentes, són una realitat. Ara, a nosaltres ens toca preocupar-nos de com s'hi adapta el nostre país en aquest mateix moment. I treballar perquè s'hi adapti bé.
Dretes i esquerres. Són els embolcalls caducs d'unes classes socials que ja existeixen. La substància ha canviat però hi ha qui encara va pel món amb els mateixos motllos.
Josep (sl),
Necessitem relleu generacional, és cert. Necessitem saba nova i jovent emprenedor, és cert. Ara, la quantitat que en necessitem vé donada sobretot pel sistema econòmic i social en que s'enquadrin. Les xifres d'immigració demandada que es publiquen estan fetes a base de considerar que l'hosteleria, la construcció i la pagesia necessiten esclaus a preu de saldo. Les mateixes xifres passades pel sedaç de la inversió productiva i la concentració en sectors menys intensius en mà d'obra serien radicalment diferents.
Gràcies a tots,
Marc
Hola:
A Flandes el Vlaams Blook, combina el nacionalisme conservador amb la demanda de un model de creixement económic no basat en la Immigració, no entenc perqué aqui a Catalunya el Nacionalisme Conservador no opta per aquesta linia de treball, en canvi ens pretén seduir amb el Liberalisme i el seu model económic que ha portat a que hi hagi 1, 2 milions de pobres a Catalunya.
La Immigració no és necessaria, només va ver a empresaris liberals que volen mercats desregulats, el Nacionalisme Popular Català tindria que allunyar-se d´un model economic basat en immigrants a Europa com demostra el Partit Popular danés, al CSU bavara o el Vlaams Blok, o la UDC de Blocher a Suïssa hi han models alternatius.
Peró clar ens venen la immigració com a necessaria, quan en realitat només beneficia a pocs empresaris i la resta paguem les consequencies amb descens de la calitat de vida.
Garmir,
Quan algú arriba al meu país i s'hi estableix, per mi ja és un compatriota i me'n sento corresponsable. En Blocher de Suïssa no és el meu model, ni de bon tròs.
Una altra cosa és que el nostre model de país ha de compensar els aspectes positius i negatius del fenomen. Crec que una Catalunya de 12 milions d'habitants no seria positiva per ningú.
Gràcies,
Marc
Sobre la 1era mentida... potser no necessitem MES immigracio, pero definitivament necessitem immigracio.
Crec que una forma de resumir la immigracio es que arriba plena d'oportunitats i de perills.
ra,
Molt ben plantejat. Necessitem immigració però no més immigració.
Estem molt i molt d'acord.
Gràcies,
Marc
Publica un comentari a l'entrada